Indigo: Intens Blauw

Stevige indigo stoffen van vrouwen van het Dogon-volk dat leeft op een klif, het wonderschoon Werelderfgoed in Noord-Oost Mali. Vrouwen passsen traditionele technieken vakkundig toe en werken samen met de natuur in al haar facetten.

Huisgegroeide handgeplukte pure katoen, zorgvuldig geselecteerd. Voorzichtig gesponnen en geweven tot sterke stoffen op smalle weefgetouwen. De smalle stoffen vormen aaneengenaaid een duurzame doek die donker gekleurd wordt met de kleurstof van de gefermenteerde indigo struik. De donkerblauwe indigo kleur staat symbool voor macht en goddelijkheid, magische geneeskrachten. De traditionele tie-dye techniek wordt vakkundig toegepast door de vrouwen van de Dogon.

VAN VERRE draagt bij aan de ontwikkeling van deze regio door regelmatig te bestellen bij verschillende vrouwenorganisaties die kennis en kracht delen om dit unieke oude ambacht levendig te houden in de gemeenschap.

De kwaliteit van deze doeken voldoet aan de strengste eisen van Sahara en Sahel: het siert, beschermt en houdt stand. Elk stuk verschilt en is uniek in patroon en ontwerp.

onderhoud: indigo is niet kleurvast. Week de doek voor gebruik een uur in vijf liter water met één liter azijn om de kleur te behouden en spoel grondig na. Was met gelijke kleuren op lage temperatuur en laat aan de lucht drogen. Indigo vervaagt geleidelijk tot een lichter blauw.


een handelsroute product:
 handwerk op de klif van Dogon op weg naar Timboektoe